Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kouluilla leivotaan karjanpiirakoita Suomen juhlavuoden kunniaksi

Polkka ja Pohjois-Karjalan Martat ry haluavat edistää Pohjois-Karjalan ruokakulttuurin säilymistä järjestämällä yhdessä Joensuun kaupungin kanssa 20 koulun oppilaille mahdollisuuden leipoa karjalanpiirakoita koulussa viikolla 47 tai 48.

Martoilla on kädentaitoja ja perinteitä piirakoiden valmistuksessa ja leivonnan opastamisessa. Polkka tekee kuoritaikinat ja täytepuurot. Oppilaat saavat leipoa karjalanpiirakat valmiista raaka-aineista koulupäivän lomassa Marttojen johdolla. Lopuksi Polkka paistaa piirakat ja ne syödään leivontaa seuraavana koulupäivänä ruokailun yhteydessä.

Mummot, vaarit, äidit ja isät ovat perinteisesti siirtäneet piirakanteon taitoa eteenpäin. Kaikkien kotona ei kuitenkaan ehditä leipoa piirakoita. Muualta muuttaneille "junan tuomille" tämä hieno ruokakulttuurin osa ja taito voi olla aivan uusi.

Karjalanpiirakoita ja karjalanpaistia syödään perinteisesti myös jouluna. Laskeudumme näin joulutunnelmaan tämän karjalanpiirakkatapahtuman ja itsenäisyyspäivän koulujen juhlaruoan karjalanpaistin myötä. Lisäksi Pohjois-Karjalan Martat juhlivat tänä vuonna tämän tapahtuman myötä omaa 110-vuotispäivää yhdessä nuorten kanssa.