Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Polkan yksiköissä vietetään leipäviikkoa 10.–14.9.18

Viikolla 37 vietämme Polkan ravintoloissa leipäviikkoa. Tarjoamme tällöin paikallisten leipomoiden erilaisia leipätuotteita, kuten Porokylän leipomon KaskiRuis-leipää, Riikosen leipomon Jorma-Ohrasämpylää, Leppäsen leipomon ruisrouhevuokaa tai Pielispakarin Ruistähkä-viipaletta. Myös gluteenittomia vaihtoehtoja on tarjolla. 

Suomalaiset syövät leipää keskimäärin 41,5 kg vuodessa eli noin 4 viipaletta päivässä ja 76 %:lla suomalaisista leipä on runsaskuituista. Suomalaiset syövät eniten ruista maailmassa, jopa 15–16 kg/as/v. Suomessa ruis jauhetaan pääosin täysjyväjauhoksi, mikä tukee suomalaisten kuidun saantia. Ravintokuidun muita maita korkeampi saanti Suomessa onkin suurelta osin seurausta ruisleivän käytöstä. Ruiskuidun vaikutuksia sairauksien ehkäisyssä tutkitaan maailmanlaajuisesti. Rukiin kuitukompleksit ja lignaaniyhdisteet näyttävät antavan suojaa mm. sydän- ja verisuonitauteja, hormonivälitteisiä syöpälajeja sekä tyypin II diabetesta vastaan.