Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Polkka juhlistaa – kouluruoka 70 vuotta

Polkka tarjoaa kaikissa hoitamissaan kouluyksiköissä 4.10.18 juhlan kunniaksi tandooribroileria tai quorn-leikkeen, riisin ja salaattibuffetin sekä jälkiruuaksi mustikkaisen juustokakkukupin.

Vuonna 1943 säädettiin laki maksuttomasta kouluruuasta ja siihen sallittiin viiden vuoden siirtymäaika. Vuotta 1948 pidetään koululaisille suunnatun maksuttoman kouluruokailun alkamisvuotena.

Kouluruokailu on muuttunut vuosikymmenten kuluessa:

40- ja 50-luvuilla kotoa tuotiin maito lasipullossa, leipäpalat eväskääreessä, hedelmät ja kasvikset olivat harvinaista herkkua, ruuat olivat pitkälti keittoja ja puuroja eli lusikkaruokaa

1960- haarukoitavat tuotteet ruokalistalle

1970- erityisruokavaliot kouluihin, lisäkeruoat ruokalistoille ja kaaliraasteet

1980- broilerinkoivet listalle, asiakkaille tehtiin mielipidekyselyitä

1990- lama vei mennessään broilerinkoivet, tilliliha ja piparjuurilihakin saivat väistyä

2000- ruokalistojen kansainvälistyminen, tortillat, lasagne, välipalan myynti alkoi.

Sekä ruokailuympäristö että ruokailuvälineet, raaka-aineet, ruokalajit, mutta myös tuotantokeittiöt ja tuotantotavat ovat muuttuneet ajan mukana.

Koulussa tarjotaan nykyisin oppilaille päivittäin monipuolinen ja täysipainoinen, ravitsemussuositusten mukainen ateria. Aterian tarkoitus on auttaa oppilaita jaksamaan ja parantaa opiskelukykyä.