Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Polkka lisää lähiruoan osuutta

Polkka lisää lähiruoan osuutta ravintoloissaan

Tuleeko seitanista uusi kouluruokailun hitti?

Leena Koponen ja Kim Langer ruokalinjastolla.Polkka - Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy tuo syyskuussa ravintoloidensa sekä Joensuun alueen koulujen, päiväkotien ja hoitolaitosten ruokalistoille paikallisesti valmistetun seitan-kasvisproteiinituotteen.

Tuotteen on kehittänyt joensuulainen Osuuskunta Myötävoima. Osuuskunta voitti Pohjois-Karjalan hankintatoimen kilpailuttaman innovatiivisen elintarvikehankinnan, joka kattaa ajanjakson 1.8.2019 – 31.7.2023. Tuote valmistetaan Riikosen leipomossa Kontiolahdella.

Seitan sopii tarjoiltavaksi kylmänä ja lämpimänä. Makunsa ja suutuntumansa puolesta se sopii syötäväksi sekä erillisenä osana ateriaa että kastikkeessa tai keitossa lihan asemesta.

Polkan ruoanvalmistuspalveluiden palvelupäällikkö Kirsi Ahosolan mukaan seitan soveltuu erinomaisesti eri asiakasryhmille raaka-aineidensa ja käyttötapojensa puolesta. Ja mikä tärkeintä, tuote maistui kohderyhmille kevään aikana tehdyissä testeissä.

- Palaute oli pelkästään positiivista, Ahosola kertoo.

Vehnägluteenijauhosta valmistettava seitan tunnetaan maailmalla runsasproteiinisena kasvisvaihtoehtona lihalle. Myötävoiman seitan on valmistettu osittain kotimaiseen hernejauhoon, jolloin tuotteen proteiinikoostumus on laadukkaampi ja raaka-aineiden paikallisuusaste korkeampi. Taikinaan on lisätty myös kasviksia, mikä parantaa makua ja paikallisuusastetta.

- Tuotetta menee paljon kouluille, joten lähdimme siitä, että se on helposti lähestyttävä mutta maukas, Osuuskunta Myötävoiman Kim Langer kertoo.

Hän ei tykkää käyttää sanaa lihankorvike seitanin kohdalla. Se on ruokalaji siinä missä muutkin.

- Vaihtoehtoisten tuotteiden on maistuttava oikeasti hyvältä, jos halutaan edistää kasvissyöntiä. Se vaatii tuotekehitystä ja tietotaitoa, Langer sanoo.

Innovatiivisen elintarvikehankinnan taustalla on halu lisätä lähiruoan käyttöä ja piristää sitä kautta maakunnan taloutta. Kilpailutuksen kehitysvaiheeseen valittiin kolme paikallista yritystä. Polkalla on optio hankkia myös kehitysvaiheeseen päässeitä tuotteita, ja yritykset voivat vapaasti tarjota tuotteitaan myös muille toimijoille. Toiveena onkin, että tuotteet päätyisivät ruokapöytiin kaikkialla Suomessa.

Polkka ostaa elintarvikkeita runsaalla viidellä miljoonalla eurolla vuodessa. Tästä lähiruoan osuus on tällä hetkellä noin kymmenen prosenttia.

Kuvassa Polkan tuotekehittäjä Leena Koponen ja Osuuskunta Myötävoiman Kim Langer.

 

Seitan, lähiruoka, Polkka, linjasto