Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Polkka oy sai vuoden eläinoikeuspalkinnon

Polkka sai vuoden eläinoikeuspalkinnon

Animalia palkitsi Polkan eläin- ja ympäristöystävällisestä tuoteinnovaatiosta.

Hannele Portman ja Erja Laakkonen. Pro Animalia -kunniakirjan luovutus.Vuoden 2019 eläinoikeuspalkinto Pro Animalia on myönnetty Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy:lle, joka on tuonut tänä syksynä ravintoloidensa sekä Joensuun alueen koulujen, päiväkotien ja hoitolaitosten ruokalistoille paikallisesti valmistetun seitanin, eli kasvisproteiinituotteen.

Eläinoikeuspalkinnolla Animalia haluaa kiittää Polkka oy:tä eläin- ja ympäristöystävällisestä tuoteinnovaatiosta ja nostaa esiin joukkoruokailun tärkeän roolin eläin- ja ilmastokysymyksissä.

Polkka alkoi tarjota joukkoruokailuissa lokakuun alusta Osuuskunta Myötävoiman seitania, joka on vehnägluteenijauhosta valmistettava runsasproteiininen ruokatuote. Se on lähiruokaa, joka valmistetaan Kontiolahdella. Sen valmistuksessa on käytetty muun muassa kotimaista hernejauhoa ja kasviksia, mikä entisestään parantaa paikallisuusastetta.

”Usein eläintuotantoa ja lihansyöntiä puolustetaan suomalaisuudella ja perinteillä. Polkan toiminta ja Myötävoiman seitan ovat erinomaiset esimerkit siitä, miten suomalaista maataloutta ja tuotantoa voidaan kunnioittaa ja hyödyntää myös kasvisruokaa tuottamalla. Animalia kiittää Polkka oy:tä siitä, että se raivaa esimerkillään tietä myös muille ruoka-alan toimijoille”, Animalian puheenjohtaja Erja Laakkonen (kuvassa oikealla) sanoo.

Eläinoikeuspalkinto Pro Animalia tuli Polkalle yllätyksenä.

”Innovatiivinen elintarvikehankinta on herättänyt valtakunnallistakin huomiota, mutta emme osanneet odottaa, että se huomioidaan myös näin. Pääsemme arvovaltaisen joukon jatkoksi ja olemme iloisia siitä”, sanoo Polkan toimitusjohtaja Hannele Portman (kuvassa vasemmalla).

Animalian puheenjohtaja Erja Laakkonen luovutti palkinnon Polkalle maanantaina 11.11.

”Kansainväliset ilmastoraportit kertovat, että meidän tulee syödä entistä vähemmän lihaa. Viralliset ruokasuositukset muuttuvat, ja kasvipohjaisen ruokavalion suosio on kasvussa”, Laakkonen sanoo.

Joensuun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä.

”Kaupunki omistaa Polkasta 40 prosenttia, joten yhtiön on omilla toimillaan autettava tavoitteen saavuttamista. Polkan ateriapalveluissa näitä keinoja ovat lähiruoan ja kasvispainotteisen ruoan lisääminen sekä ruokahävikin vähentäminen”, Portman kertoo.

Animalia jakaa eläinoikeuspalkinto Pro Animalian vuosittain. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1987. Palkinnolla Animalia haluaa antaa tunnustusta niille tahoille, jotka ovat esimerkillisellä toiminnallaan edistäneet eläinten hyvinvointia ja oikeuksia.

Tuotekuva seitan-kasviproteiinipihvistä.