Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Polkka tehostaa ruokahävikin seurantaa kouluissa ja päiväkodeissa

Polkka tehostaa ruokahävikin seurantaa kouluissa ja päiväkodeissa

Koulujen ruokasaleissa on esillä kuukausiseuranta lautashävikistä.

Polkka on aloittanut koulujen keittiöissä uudella järjestelyllä jatkuvan ruokahävikin seurannan. Tavoittelemme Joensuun kaupungin ilmastotavoitteiden mukaista hävikin määrän selvää vähennystä. Biojätteisiin päätynyt ruoka on tappio ympäristölle ja taloudelle.

Hävikki jakaantuu tilaushävikkiin ja lautashävikkiin

Tilaushävikki on keittiöön tilattua ruokaa, jota ei lopulta tarvita tarjoiluun. Lahjoitamme tätä ruokaa jonkin verran muutamille yhdistyksille eteenpäin jaettavaksi tai tarjoamme seuraavana päivänä, mutta suurin osa menee biojätteeseen.  

Lautashävikki on ruokailijan lautaselle ottamaa ruokaa, jota hän ei syö vaan jättää bioastiaan. Ruokailijat voivat vaikuttaa lautashävikin määrään ottamalla ruokaa vain syömänsä määrän ja hakemalla tarvittaessa lisää ruokaa.

Mahdollista säästää tuhansia kiloja

Koulujen ruokasaleissa on esillä kuukausiseuranta lautashävikistä. Tämän vuoden ensimmäisen kuukauden tulos oli, että lautasjätettä jää koulujen ravintoloissa keskimäärin 15 grammaa/ateria jokaista ruokailijaa kohden. Tämä tarkoittaa yli 15 000 kilogrammaa turhaan tehtyä ruokaa vuositasolla.

Jos jokainen ruokailija pystyisi vähentämään lautashävikkiä edes yhden gramman ateriaa kohden, vähenisi kouluruokailuun tuotettu ruokamäärä noin 1 000 kg vuodessa. Jos onnistumme hyvin hävikin vähentämisessä, voi merkityskin olla huomattava. 

Miten vähän on sopivan vähän?

Keittiöhenkilökunta mittaa osaltaan keittiössä tilaushävikkiä ja vähentää sitä seurannan avulla. Tarkennamme keittiössä tilausmääriä ja pyrimme tilaamaan ruoan ennusteen mukaan, joka rakentuu aiemmasta ruoan menekistä ja ilmoitetuista poissaoloista. Joskus esim. yllättävä sään muutos saattaa muuttaa ruoan kulutusta. Tällöin toinen tarjolla olevista ruokalajeista saattaa loppua tai ruokalista saattaa muuttua. Näin voi käydä muutaman kerran vuodessa. Toivomme kaikilta kärsivällisyyttä odottaa hetki uuden ruuan valmistumista.

Tilaushävikissä emme tavoittele nollaa, koska vanhan sanonnan mukaan ” jos ei vähän jää, ei hyvin riitä”. Ydin on selvittää, miten vähän voi vähän olla ilman, että ruokailija sitä kovin usein huomaa.


Lisätietoja: Polkan ravintolapalvelut, palveluesimies Jarno Korhonen 050 311 6284 tai jarno.korhonen@polkkaoy.fi ja palvelupäällikkö Pirjo Mäkinen 050 306 6282 pirjo.makinen@polkkaoy.fi