Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Taitaja 2019 -kilpailut

Polkan väkeä tuomareina Taitaja-tapahtumassa

Joensuussa kilpailee yli 400 ammattiopiskelijaa 21.-23.5.2019.

Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, Taitaja 2019, tuo osaamisen iloa Joensuuhun 21.-23.5.2019. Alle 21-vuotiaat ammattiin opiskelevat tulevaisuuden tekijät kilpailevat oman alansa Suomen mestaruudesta 43 lajissa yli neljänsadan kilpailijan voimin.

Polkka on mukana karkeloissa: palveluesimies Tarja Rasi toimii tuomarina Puhdistuspalvelut-lajissa ja yhtiön hallituksen jäsen, keittiömestari Vesa Kuronen tuomaroi Ravintolakokki-lajia.

Tarja Rasi toimi ensimmäistä kertaa tuomarina viime vuonna Joensuussa järjestetyissä Taitaja-semifinaaleissa. Hän lähti mielellään mukaan uudelleen, kun kutsu kävi.

- Tykkään työn kehittämisestä ja tämä on yksi tärkeä osa sitä. On hienoa, että saan jatkaa yhteistyötä tällä tavalla entisten opettajieni kanssa, aikuisiällä alalle opiskellut Rasi sanoo.

Vesa Kurosella on ollut vuosien varrella useampikin Taitaja-tuomaripesti. Tällä kertaa hän toimii makutuomarina, minkä luulisi olevan leppoisa rasti. Mutta kyllä sekin työstä käy ja makuasioistakin voi joutua kiistelemään.

- Perusasiat ovat pitkälti standardoitu, mutta finaaleissa ruvetaan sitten halkomaan hiuksia. Silloin arvostelijan kokemus ja mieltymykset alkavat vaikuttaa. Tosin jokainen tuomari on tehnyt näitä hommia ainakin 20–30 vuotta, joten suuret linjat ovat hallinnassa, Kuronen kertoo.

- Tämä on myös itselleni oppimisen paikka, kun pääsen näkemään, millaista gastronomiaa tämän päivän nuoret osaajat suosivat ja millaisia tuotoksia tuottavat.

Rasi ja Kuronen pitävät Taitaja-kisoja tärkeänä kanavana esitellä ateria- ja puhtauspalveluja nuorille. Molemmilla aloilla on tarjolla töitä uusille tekijöille.

Rasin mukaan mielikuvat puhdistuspalvelualasta tarvitsevat päivittämistä. Hänen mielestään enää ei pitäisi edes puhua siivouksesta vaan puhtauden tuottamisesta. Ammattilaisen täytyy hallita puhdistusaineet, siivousmenetelmät, koneet ja tunnistaa materiaalit. Tietotekniikka ja robotiikka ovat osa tulevaisuutta.

- Samalla huolehdimme paremmasta sisäilmasta ja kiinteistöjen kunnosta niiden elinkaaren aikana. Hyvät asiakaspalvelutaidot ovat myös oleellinen osa. Moni ei tunnu ajattelevan asiaa siltä kantilta. Taitaja-kisat on hyvä paikka esitellä alaa ja saada nuoret kiinnostumaan alasta, Rasi sanoo.

Kurosen mukaan nuorille voisi kertoa vaikkapa sen, että työskentely suurtalouskeittiössä on jopa monipuolisempaa kuin ruokaravintolan keittiössä.

- Suurtalouskeittiöiden tehtävät lähestyvät ravintolapuolta tuotekehityksen ja kotipalvelun kautta. Samalla työolosuhteet ovat hyvät ja työajat säännölliset.

Joten ei muuta kuin Taitaja-tapahtumaan tutustumaan tämän päivän ammatteihin ja niiden osaajiin! Tapahtumaan on avoin pääsy.