Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Polkka kehittää uutta lähiruokatuotetta yhdessä yritysten kanssa

Polkka kehittää uutta lähiruokatuotetta

Polkka oy kehittää uutta suurtalouskeittiöihin soveltuvaa lähiruokatuotetta yhdessä kolmen paikallisen yrityksen kanssa.

Polkka oy kehittää uutta suurtalouskeittiöihin soveltuvaa lähiruokatuotetta yhdessä A&R Sveholm oy:n (Perhekokki, Lieksa), Osuuskunta Myötävoiman (Joensuu) ja Liperin Juurespakkaamo oy:n kanssa.

Yritysten kehittämiä tuotteita aletaan testata toukokuussa oikeassa toimintaympäristössä eli suurtalouskeittiössä. Tavoitteena on saada uusi tuote Polkan ravintoloiden sekä koulujen, päiväkotien ja hoitolaitosten ruokalistoille syksyllä 2019, mutta aikataulun annetaan joustaa tarvittaessa.

- Jos tuotekehitys vaatii aikaa, niin sitä annetaan, kertoo palvelupäällikkö Kirsi Ahosola Polkan ruoanvalmistuspalveluista.

Tuotteista ei voi tässä vaiheessa kertoa enempää liikesalaisuuksien vuoksi. Julkishallinnollisena toimijana Polkan täytyy kilpailuttaa hankinnat ja nyt puhutaan Pohjois-Karjalan hankintatoimen tammikuussa kilpailuttamasta innovatiivisesta hankinnasta. Osallistumispyyntöön reagoi kuusi paikallista yritystä, jotka tarjosivat tuotekehitykseen yhteensä yhdeksää ideaa. Neuvotteluiden jälkeen jatkoon valittiin alussa mainitut yritykset. Päätös valittavasta tuotteesta tehdään heinäkuussa. Yritykset saavat myydä kehittämiään tuotteita myös muille toimijoille.

Polkka osallistuu tuotteiden kehittämiseen sekä taloudellisella tuella (3 000 euroa/yritys) että omien työntekijöidensä työpanoksella. Mukana on muun muassa Polkan tuotekehittäjä Leena Koponen, joka oli Suomen parasta kouluruokaa tekevässä joukkueessa viime vuonna.

Innovatiivinen hankinta on yksi niistä keinoista, joilla Polkka lisää lähiruoan käyttöä ja piristää maakunnan taloutta. Keskeistä on myös yritysten yhteistyö, että päästään riittävän suureen tuotantomäärään.  

- Tarvitsemme uutta tuotetta 5 000–10 000 kiloa vuodessa, Kirsi Ahosola arvioi.

Polkka ostaa elintarvikkeita runsaalla viidellä miljoonalla eurolla vuodessa. Tästä lähiruoan osuus on tällä hetkellä noin kymmenen prosenttia.