Ateriapalvelut nosto

Koulut ja päiväkodit

Koulut ja päiväkodit

Koulujen ja päiväkotien ruokailuhetkien on tarkoitus tukea lasten kasvua ja kehittää heidän maku- ja ruokatottumuksiaan. Koululaiset kokoavat oman tarpeensa mukaisen lounaan itse lautasmallin ja malliaterian ohjeistamana.

Mallin mukainen lounas kattaa kolmasosan koululaisen päivittäisestä energiantarpeesta. Päiväkodin aterioista lapsi saa noin kaksi kolmasosaa päivän ravinnon tarpeesta riippuen, mille aterioille lapsi osallistuu. Lasten yksilölliset tarpeet kuten erityisruokavaliot otetaan huomioon. Lue lisää erityisruokavaliot -sivulta.

Ravitsemussuositukset toteutuvat, kun aterialla nautitaan pääruoka, salaatti, energialisäke (peruna, pasta tai riisi), leipä, ravintorasva ja maito tai piimä. Alla ravitsemussuositukset koululaisille ja lapsille pdf-tiedostoina.

 

Ajankohtaista

angle-left Keskustelussa aikaiset kouluruokailut

Keskustelussa kouluruokailujen aikataulut

Koronaviruksen vuoksi noudatettavat terveysturvallisuusohjeet ovat kouluruokailuaikojen porrastuksen takana.

YLE uutisoi, että koululaisten ruokailuajat ovat muuttuneet koronaviruksen takia. Moni alakoululainen syö lounasta jo ennen kymmentä, kun taas osa pääsee syömään vasta kello 12 jälkeen.

Koulujen on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusohjeita, jotka ovat voimassa koko maassa.

– Ruokailuja on jouduttu entisestään porrastamaan, koska voimassa olevilla ohjeilla koulujen ruokalaan ei pääsääntöisesti mahdu yhtä aikaa kuin puolet tavanomaisesta määrästä. Pienissä kouluissa ruoka-ajat ovat pysyneet lähempänä normaalitilannetta kuin isoissa kouluissa, kertoo Joensuun koulutusjohtaja Olli Kauppinen.

Asia herättää mielipiteitä ja keskustelua.

Lue asiaa käsittelevä artikkeli YLEn nettisivuilta tästä linkistä.

Sinipaitainen poika ottaa ruokaa kouluruokalinjastolta. Taustalla oppilaita ruokatarjottimet käsissään.