Ruokalistat alisivun pääkuva

Otsikko Ruokalistat

Ruokalistat

Ruokalistat linkki

Ruokalistat teksti sisältö

Ruoanlaitossa suosimme lähiseudun tuottajien tuotteita ja luomua, kun se on mahdollista.

Vuoden varrella Polkan ravintoloissa järjestetään teematapahtumia, kuten juusto- ja sadonkorjuupäiviä sekä huomioidaan kalenterivuoden juhlapyhät.

Kohteidemme ruokalistat löydät klikkaamalla yllä olevaa Ruokalistat-linkkiä. Polkan ostopalvelukohteiden eli Kanervalan ja Hammaslahden koulujen ruokalistoihin pääset alla olevien linkkien kautta. Alta omien linkkiensä takaa löytyvät myös Tohmajärven, Kiteen ja Ilomantsin koulujen ruokalistat. 

Ruokalistoilla olevat merkit tarkoittavat seuraavaa: M - Maidoton (Dairy free), L - Laktoositon (Lactose free), VL - Vähälaktoosinen (Low-lactose), K - Kananmunaton (Eggless), G - Gluteeniton (Gluten free, may contain oats), VE - Vegaani (Vegan), LÄHI - Lähiruoka (Local food),  ♥ - Sydänmerkki (Heart symbol meal)
Huom! Aromi-järjestelmän ruokalistat: Ruokalajien ainesosa- ja ravintosisältötiedot saat klikkaamalla menun lopussa olevaa infopainiketta (i-kirjain sinisen pallon sisällä).

Ajankohtaista

angle-left 11.–17.9. vietetään hävikkiviikkoa

11.–17.9. vietetään hävikkiviikkoa

Ruokahävikki on syömäkelpoista ruokaa, joka on syystä tai toisesta päätynyt jätteeksi syömisen sijasta. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. 

Polkka tekee jatkuvaa ruokahävikin seurantaa Joensuun kaupungin päiväkodeissa ja kouluravintoloissa. Seuranta otettiin käyttöön vuonna 2019 eli se on toiminnassa nyt viidettä vuotta. 

Mitatut hävikkilajit ovat keittiön tilaushävikki ja asiakkaiden lautashävikki. Molemmat kuuluvat Polkan tärkeimpiin seurattaviin lukuihin, ydinmittareihin. Tilaushävikki kertoo, paljonko tilatusta ruokamäärästä jää keittiöön syömättä. Lautashävikki taas on ruokailijan lautaseltaan biojäteasiaan jättämän ruoan määrä.

Hävikkitietoja hyödynnetään monin tavoin. Polkan ateriapalveluiden kohteissa ruokaa saa ottaa tarpeen mukaan, mikä tuo keittiöille haastetta tilausmäärien ennakointiin. Päivittäinen seuranta ja kirjaaminen auttaa paitsi tilattavien määrien arvioinnissa, myös ruokatrendien tunnistamisessa, sopivien pakkauskokojen selvittämisessä ja ennen kaikkea ruokalistasuunnittelussa. 

Lautashävikin määrässä puolestaan ruokailijoiden rooli on merkittävin. Jokainen voi vähentää omaa lautashävikkiään noudattamalla yksinkertaista neuvoa: Ota ruokaa vain sen verran kuin jaksat syödä.  

Ruoka on liian arvokasta hukattavaksi. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen. Pienetkin teot ovat tärkeitä!

Ruokaa laitetaan kotipalveluateriapakkaukseen.