Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Alta löytyy vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Jos juuri sinua askarruttavaan asiaan ei tässä vastata, voit aina kääntyä henkilökuntamme puoleen tai ottaa yhteyttä palautelomakkeella.

 

Mistä löytyvät ruokalistat ja tuotesisällöt?
Polkan kotisivuilta löytyvät sähköiset ruokalistat, joiden kautta pääsee tutustumaan myös tuotesisältöihin ja ravintoarvoihin. Poikkeuksen tekevät Nurmeksen, Tohmajärven ja Ilomantsin ruokalistat, jotka ovat kotisivuillamme toistaiseksi vain pdf-muodossa.
 

Miksi kouluissa on tarjolla niin paljon kasvisruokaa?
Kasvisruokavaihtoehto ja kasvisruokapäivä ovat osa Polkan vastuullisuusohjelmaa. Koulujen ruokalistoilla kasvisvaihtoehto on tarjolla joka päivä, ja kasvisruokapäiviä on keskimäärin yksi viikossa. Kouluruokailu on osa koulun kasvatustehtävää ja haluamme antaa mallin ympäristöystävälliseen ruokailuun, jossa kasvisruuan määrän lisääminen on yksi osa-alue. Liharuokia ei silti unohdeta!
 

Miksi Oivariinia ei tarjota kouluruokailussa?
Polkka noudattaa ruokalistasuunnittelussa ja tuotevalinnoissa Ruokaviraston ravitsemussuosituksia. Kouluruokailu on kasvatustilanne, ja tavoitteena on edistää hyviä ruokailutottumuksia. Syödään ja opitaan yhdessä 2017 on tämän hetken kouluruokasuositus, jota noudatamme. Ruokaviraston suosituksessa ruoan rasvojen tulee olla koostumukseltaan pääosin pehmeitä, ja kovan rasvan osuuden tulisi olla mahdollisimman pieni. Kasviöljyt ja margariinit sisältävät runsaasti pehmeää rasvaa, minkä vuoksi niiden tulee Ruokaviraston suosituksen mukaan olla näkyvän rasvan lähteinä ruokavaliossa. Suosituksen perusteella ja myös kasvatuksellisista syistä olemme valinneet kasvimargariinin leivän levitteeksi.
 

Miten hävikkiä seurataan ja kuinka paljon hävikkiä jää?
Polkan tulosmittaristoon kuuluu sekä lautashävikki että keittiöön jäävä tilaushävikki. Esimerkiksi kouluissa työskentelevät keittiöiden vastaavat pyrkivät arvioimaan tarvittavaa ruuan määrää ruokalajin, sään ja poissaolotietojen valossa. Lautashävikki on tällä hetkellä keskimäärin 19 g/ruokailija (tavoite 12 g) ja tilaushävikki kouluissa keskimäärin noin 12 % tilatusta/valmistetusta ruuasta (tavoite 11%). Hävikkiä pyritään vähentämään jatkuvasti ruokalistavalinnoilla ja arviointia tarkentamalla. 

 

Kenen laatima koulujen ruokalista on?
Ruokalista laaditaan Polkan palvelusuunnittelussa palvelusuunnittelijan ja ruokalistatyöryhmän toimesta. Ruokalistatyöhön osallistetaan koululaisia muun muassa nuorisovaltuuston kautta.

 

Kotimaisuus ja lähiruoka
Lähiruoka ja sen lisääminen kuuluu Polkan strategisiin tavoitteisiin. Ruokien kotimaisuusaste elintarvike-euroista on 82 %. Lihat ja lihajalosteet ovat lähes kokonaan kotimaisia, ainoana poikkeuksena tästä on hoivayksiköiden ruokalistalla oleva riistakäristysliha.. Myös suurin osa käyttämistämme kaloista on kotimaisia. Lähiruokaa tai lähialueen toimittajien kautta tilattuja raaka-aineita on tällä hetkellä 14 % elintarvike-euroista. Hankimme Pohjois-Karjalan alueelta muun muassa perunaa, juureksia, marjoja vihanneksia ja leipää.