Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Hävikkiviikkoon voit osallistua monin tavoin

Hävikkiviikkoon voit osallistua monin tavoin

Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa.

Tyhjä lautanen, vatsa tykkää -juliste Marjalan koulun ruokalassa.Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Valtakunnallinen kampanja järjestetään seitsemättä kertaa.

Tiesitkö, että Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa? Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Osallistuminen Hävikkiviikkoon on hyvä tapa aloittaa tekemään parempia valintoja osana omaa arkea. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen, ja pienetkin teot ovat tärkeitä. Hävikkiviikkoon ei tarvitse ilmoittautua, mutta siihen voi osallistua monin eri tavoin.

Polkka tehosti ruokahävikin seurantaa tämän vuoden alussa. Keräämme jokaisesta ravintolastamme joka päivä muun muassa lautashävikkitiedon. Lautasjäte on ruokaa, jonka asiakkaat jättävät syömättä ja laittavat biojäteastiaan. Esimerkiksi kouluravintoloidemme tavoitteena on, että lautasjätettä päätyisi biojätteisiin 12 grammaa/ateria jokaista ruokailijaa kohden. Marjalan koulussa (kuva) on laitettu koulun omin toimin paljon paremmaksi. Pohjois-Karjalan ainossa Vihreä lippu -koulussa biojätteisiin päätyy ruokaa biojätteisiin 6 grammaa/ateria/ruokailija.

Polkka järjestää Syö lautanen tyhjäksi -teemapäivän tiistaina 1.10. kouluissa ja päiväkodeissa. Silloin muistutetaan, että ruokaa kannattaa ottaa lautaselle niin, että sen jaksaa myös syödä. Lisää voi aina hakea, jos jää nälkä.

Ja sekin on todella tärkeää, että lapset ja nuoret syövät opinahjoissaan hyvin ja monipuolisesti! Polkka seuraa myös kouluruokailuihin osallistuvien määrää ja paikoin luvut voisivat olla parempia.

Lautanen, tiski, hävikkiruoka, Polkka