Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Samaa ruokaa, mutta eri keittiöstä

Samaa ruokaa, mutta eri keittiöstä

Polkan keskuskeittiöt valmistavat ruokaa yhä useampaan kohteeseen.

Honkalampi-keskuksen uusi ruokasali.

Tammikuun puolivälissä päättyi yksi ajanjakso Honkalampi-keskuksella, kun ruoat valmistettiin viimeisen kerran paikan päällä omassa keittiössä. Ruoanvalmistus siirtyi Pohjois-Karjalan keskussairaalan keskuskeittiöön Tikkamäelle.

Honkalampi-keskuksen keittiöstä tuli siis palvelukeittiö, joka lämmittää Tikkamäellä valmistetun ruoan ja valmistaa lisukkeet. Samalla keittiö ja ruokasali siirtyivät U-taloon rakennettuun laajennusosaan.

-  Saimme todella hyvät ja toimivat tilat. Ruokasalissa ruokailee noin sata henkilöä päivittäin. Asiakkaita ovat Honkalampi-keskuksen koulun väki, päivätoiminnan asiakkaat ja henkilökunta, kertoo Polkan ruoanvalmistuspalvelujen palvelupäällikkö Kirsi Ahosola.

Päivittäinen noin 280 aterian toimitus käsittää myös Honkalampi-keskuksen asumisyksiköiden asukkaat.

Kun Polkka aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa, ruokaa valmistettiin 14 keittiössä. Tänä keväänä valmistuskeittiöiden määrä laskee seitsemään ja palvelukeittiöiden määrä nousee 60:een. Ruoanvalmistus tapahtuu yhä useammin Tikkamäen ja Siilaisen keskuskeittiöissä. Tikkamäellä valmistetaan 2 700 lounaaseen verrattavaa ateriaa päivässä. Valmistusmenetelmä tuntee nimen cook and chill.

Keskittäminen on tietysti tehokasta ja taloudellista, koska Tikkamäellä ja Siilaisella riittää kapasiteettia. Ison yksikön toiminta ei häiriinny helposti.

Keskuskeittiömalliin siirtyminen on suunnitelmallista Polkan toiminnan kehittämistä, mutta toisinaan prosessin laukaisee Siun soten tai Joensuun kaupungin toiminnassa tai kiinteistössä tapahtunut muutos. Esimerkiksi entisen Enon kunnan alueen koulujen ja päiväkotien ruoanvalmistus siirrettiin Siilaiselle, kun koulun päärakennus keittiöineen suljettiin sisäilmaongelmien takia. Siun sote sulkee Pyhäselän terveyskeskussairaalan keväällä 2020, joten siellä päättyy myös Polkan valmistuskeittiön toiminta.

 

 

Ruokapalvelutyöntekijä laittaa ruokaa uuniin.