Lisää uutisia

angle-left Polkan lähiruokahankinnat toivat maakuntaan miljoona euroa

Polkan lähiruokahankinnat toivat maakuntaan miljoona euroa

Lähiruoka on Pohjois-Karjalan tukipalvelut Polkka Oy:n strategiassa tärkeässä asemassa. Vuonna 2021 Polkka käytti liki miljoona euroa lähiruokaostoihin maakunnasta. Valtaosa summasta kertyy juures- ja vihannesostoista, toiseksi kirivät leipä- ja leipomotuotteet. 

 

- Lähiruokaan sijoitettu raha tuo myös työtä alueelle, sillä kaikkia tarvitsemiamme raaka-aineita ei pystytä tuottamaan lähialueilla. Esimerkiksi osa vihanneksista tuotetaan muualla mutta hankitaan, käsitellään ja pakataan tilauksemme mukaan täällä maakunnassa, täsmentää ruuanvalmistuksen vastuualueen palvelupäällikkö Kirsi Ahosola Polkasta.

Lähiruoan käyttäminen ja käytön lisääminen on kuulunut Polkan strategiin linjauksiin jo vuosia, ja tulevaisuudessa käyttöä pyritään kasvattamaan edelleen.

-Suosimme lähiruokaa aina kun se on toimintamme kannalta mahdollista. Erityisesti haluamme käyttää tarpeisiimme sopivia ja laadukkaita paikallisia tuotteita, joiden toimitus Polkan kohteisiin onnistuu, kertoo Ahosola. 

Polkka käyttää Pohjois-Karjalan hankintatoimen palveluja. Elintarvikkeista laaditaan hankintasopimukset, jotka kilpailutetaan elintarvikeryhmittäin. Kilpailutuksia ohjaava hankintalaki mahdollistaa nykyisin takavuosia joustavamman toiminnan, ja pientoimittajia rohkaistaankin osallistumaan kilpailutuksiin esimerkiksi tiettyä aluetta koskevin tarjouksin. Polkalle kaikenkokoiset toimijat ovat yhtä merkittäviä, ja toive lisätä yhteistyötä pienten paikallisten toimijoiden kanssa on jatkuva.

-Meille on tärkeää, että maakunnan elintarviketoimittajilla ja -jalostajilla riittäisi töitä jatkossakin. Tuotteiden toimittajia olisi hyvä olla joka puolella Pohjois-Karjalaa myös siksi, että haluamme tarjota lähituotteita kaikille asiakkaillemme, toteaa Ahosola. 

Paikalliset tuotteet maistuvat Polkan asiakkaille, mikä onkin yksi lähiruoan käyttöä puoltava tekijä. Paikallisuuden lisäksi ihmiset arvostavat kotimaisuutta, ja siihenkin Polkassa panostetaan. Suomalaisesta tuotteesta tiedetään, kuinka se on kasvatettu, minkälaisesta metsästä kerätty tai missä olosuhteissa jatkojalostettu. 

-Voisimme ruokalistoillamme korostaa enemmän ja näyttävämmin tiettyjen tuotteiden paikallisuutta tai kotimaisuutta, ja jatkossa tähän tähtäämmekin. Esimerkiksi Pielisen kaloista valmistetuista järvikalapihveistä olemme saaneet hyvää asiakaspalautetta, jossa korostui ilo siitä, että kalat tulivat oman maakunnan järvestä, kertoo Ahosola.  

Yhteistyö nimenomaan kalatuotetoimijoiden kanssa on hyvässä vireessä ja sitä pyritään edelleen lisäämään. Myös paikallisten lihatuotteiden osalta selvitellään erilaisia mahdollisuuksia. Polkka onkin hyvin kiinnostunut monenlaisesta innovatiivisesta yhteistyöstä, josta hyvä esimerkki on parin vuoden takainen seitan-kasvisproteiinituotteen nostaminen Polkan ruokalistoille. Pohjoiskarjalaisille perunanviljelijöille ja -käsittelijöille Kirsi Ahosolalla onkin innostava viesti.

- Meillä on toimijana isot volyymit, ja yhteistyökumppanina teemme rohkeasti uusia aloituksia ja kehitystyötä, hankintalaki huomioiden. Keittiöissämme on jatkuvasti käyttöä esikypsennetyille perunoille ja juureksille erilaisissa muodoissa, mutta paikallista tarjontaa ei tietääksemme ole. Mikäli yritykselläsi on valmiutta yhteistyöhön tällaisen tuotannon parissa ja halukkuutta uuden ideointiin, olemme kiinnostuneita kuulemaan lisää, kannustaa Ahosola. 

Kolme erilaista, pyöreäksi muotoiltua vaaleaa leipälimppua pöydällä ja vehnäntähkä niiden päällä.

Ajankohtaista linkki etusivulle