Uutiset

angle-left Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluehallituksessa Polkan ehdotus sopimushintojen korotuksesta

Polkan ehdotus sopimushintojen korotuksesta hyvinvointialueen aluehallituksessa

Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy:n tilinpäätös 2023 päätyi noin 1,3 miljoonan euron suuruiseen tappioon. Tämä ja aiempien tilikausien tappiot heikentävät talouden tilannetta merkittävästi. Polkka on tilanteen korjaamiseksi pyytänyt Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta omistajaohjausta.


Polkka-yhtiö ei ole hinnoitellut riskejä omistajien ja yhtiön välisiin sopimuseuroihin eikä rakentanut taseeseensa tulokseen perustuvaa puskuria. Toiminnan taustalla on vaikuttanut ajatus omistajien ja yhtiön välisen keskinäisen hinnoittelun joustavuudesta, ja sopimushinnoittelu on perustunut puhtaasti yhtiön kustannuksiin. 

Polkka on kehittänyt ja tehostanut toimintaansa koko olemassaolonsa ajan. Tästä koitunut hyöty on kohdennettu hinnoittelun avulla suoraan yhtiön aiempien vuosien kahden omistajan Siun soten ja Joensuun kaupungin hyväksi. Vuoden 2024 osalta yhtiöllä ei ole toimintaansa tehostamalla mahdollisuutta saavuttaa hyvinvointialueen sopimuksella määrittelemää kustannustasoa. 

Tilanteen ratkaisemiseksi Polkka esittää, että hyvinvointialue lisää ja vauhdittaa omia toimenpiteitään palvelutuotannon supistamiseksi. Tämän lisäksi Polkka ehdottaa, että yhtiön ja hyvinvointialueen välisen sopimuksen kokonaiseurot vuodelle 2024 korotetaan palvelutuotannon todellisia kustannuksia sekä nykyistä kustannuskehitystä vastaavalle tasolle. 

Hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee Polkan esitystä kokouksessaan viikolla 9. 

Valkoisella taustalla pinkki ympyrä ja sen sisällä turkoosi teksti