Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Tee ilmastotekoja: Syö ja liiku kestävästi!

Missä koulussa vähiten ruokahävikkiä?

ENO Schoolnet ry järjestää joensuulaisille kouluille kestävän kehityksen tempauksia viikoilla 40 ja 41.

Likaiset astiat tarjottimella.Tiesitkö, että Joensuun kouluissa jäi tammikuussa 2019 keskimäärin 15 grammaa lautasjätettä/ateria jokaista ruokailijaa kohden? Tästä koostuu noin 15 000 kilon verran ruokahävikkiä vuosittain! ENO Schoolnet ry ja Polkka järjestävät viikolla 40 lautashävikkitempauksen.

Viikolla 40 (30.9. - 4.10.) seurataan kouluruokailun lautashävikkiä. Koulut kisaavat kolmessa sarjassa siitä, mikä Joensuun koulu tuottaa vähiten lautashävikkiä. Sarjat ovat alakoulut, yhtenäiskoulut ja yläkoulut/lukiot. Tiistaina 1. lokakuuta on Syö lautanen tyhjäksi -päivä kouluissa ja päiväkodeissa.

Viikon seurannan jälkeen palkitaan vähiten lautashävikkiä tuottanut alakoulu, yhtenäiskoulu ja yläkoulu/lukio 100 euron lahjakortilla. Lahjakortin käytöstä päättää koulun oppilaskunta. Lisäksi voittajakoulujen oppilaat palkitaan jäätelöillä.

Yläkoulujen ja lukioiden oppilaat ja opettajat voivat osallistua tempauksen Instagram-kisaan kuvaamalla tyhjiä lautasia someen tunnisteilla #lautanentyhjaksipolkassa ja @enoschoolnet. Kaikkien viikon aikana osallistuneiden ja kuvan jakaneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia.

Koulumatkat kävellen tai pyörällä

Valtakunnallisella energiansäästöviikolla (7.–11.10.) keskitytään kestävään liikkumiseen. Tiistaina 8.10. on teemapäivä Pyörällä tai kävellen kouluun. Alakouluille järjestetään kilpailu siitä, missä koulussa on tultu sinä päivänä suhteellisesti eniten pyörällä tai kävellen kouluun (kuljetusoppilaat huomioidaan). Paras koulu palkitaan perjantaina 11.10. Kisaan osallistuminen tapahtuu kootusti kouluittain osoitteessa https://forms.gle/MvvvLLUhGb2TPiaD8.

Koulun ruokaloihin tulee myös laatikot, joihin oppilaat ja opettajat saavat laittaa ideoita, kuinka omassa koulussa voitaisiin säästää lisää energiaa. Ideat kootaan kaikkien koulujen käyttöön.

ENO Schoolnet ry vierailee Joensuun kouluissa kertomassa erikseen sovittaessa kuinka lautashävikin ja autoilun vähentäminen vaikuttavat ilmastonmuutoksen. Sovi vierailusta laittamalla viestiä osoitteeseeb info@enoprogramme.org ja ehdota teille sopivaa päivää torstaihin 26.9. mennessä. Lautashävikkiviikolla vierailut olisi hyvä olla lounasaikaan.

Molempien viikkojen palkinnot jaetaan perjantaina 11.10. ja voittajat julkistetaan myös ENOn ja Polkan nettisivuilla ja some-kanavilla.

 

Kuvassa on piirroskuva kolmesta tyhjästä lautasesta.