Ateriapalvelut nosto

Koulut ja päiväkodit

Koulut ja päiväkodit

Koulujen ja päiväkotien ruokailuhetkien on tarkoitus tukea lasten kasvua ja kehittää heidän maku- ja ruokatottumuksiaan. Koululaiset kokoavat oman tarpeensa mukaisen lounaan itse lautasmallin ja malliaterian ohjeistamana.

Mallin mukainen lounas kattaa kolmasosan koululaisen päivittäisestä energiantarpeesta. Päiväkodin aterioista lapsi saa noin kaksi kolmasosaa päivän ravinnon tarpeesta riippuen, mille aterioille lapsi osallistuu. Lasten yksilölliset tarpeet kuten erityisruokavaliot otetaan huomioon. Lue lisää erityisruokavaliot -sivulta.

Ravitsemussuositukset toteutuvat, kun aterialla nautitaan pääruoka, salaatti, energialisäke (peruna, pasta tai riisi), leipä, ravintorasva ja maito tai piimä. Alla ravitsemussuositukset koululaisille ja lapsille pdf-tiedostoina.

 

Ajankohtaista

angle-left Inflaation aiheuttamista kohonneista kustannuksista huolimatta kouluruoan laatu halutaan pitää ennallaan

Inflaation aiheuttamista kohonneista kustannuksista huolimatta kouluruoan laatu halutaan pitää ennallaan

Kohonneet raaka-aine- ja energiakustannukset tarkoittavat sitä, että kunnille kouluruoka maksaa tätä nykyä enemmän kuin vuosi sitten. Joensuun seudulla kouluaterioiden hintaa nostettiin vuodenvaihteessa noin kuudella prosentilla. Hinnankorotukset ovat kuitenkin muuttaneet koulujen ruokalistoja vain vähän.

–  Meillä on siten hyvä tilanne, että meidän ostaja-asiakkaamme eli kunnat ovat ymmärtäneet kustannusnousun ja ovat talousarvioissaan pystyneet varautumaan siihen, sanoo alueella kouluruoan tuottamisesta vastaava Polkka Pohjois-Karjalan tukipalvelut Oy:n toimitusjohtaja Hannele Portman.

Mistään raaka-aineesta ei ole luovuttu kokonaan. Raaka-aineissa edullisempaa vaihtoehtoa pyritään etsimään aina, eikä se Portmanin mukaan näy asiakkaalle.

–  Käytännössä se tarkoittaa, että resepteihin tehdään pientä säätöä. Eli jos on mahdollista, niin tehdään ruoka aina kulloinkin edullisimmasta raaka-aineesta.

Portman kiittelee yhtiön omistaja-asiakkaiden eli kuntien tahtotilaa kouluruoan rahoitukseen liittyvissä asioissa.

–  Neuvotteluissa kysymys näyttäytyi sellaisena, että halutaanko aterian laadun säilyvän entisellään, jolloin hinta nousee, vai ovatko eurot tärkeämpiä, jolloin aterian laatu laskee.

–  Kaikki asiakkaat pitivät laatua tärkeämpänä kuin euroja.
 

Teksti on muokaten lainattu STT:n artikkelista, jonka voi lukea kokonaisuudessaan muun muassa maakuntalehti Karjalaisen sivuilta tästä linkistä.

Lähikuva tarjoiluastioissa olevista värikkäistä salaateista.