Henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämishanke

Henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämishanke

Polkka sai tammikuussa 2025 ESR-hankerahoituksen (Euroopan sosiaalirahasto) kaksivuotiselle Henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämishankkeelle. Hankkeen kustannusarvio on 350 000 euroa, josta rahoituksen osuus on 80 %. Hanke toteutetaan ajalla 1.2.2025 - 31.1.2027.

Helmikuun alussa käynnistyneen hankkeen projektipäällikkönä toimii Niina Mustonen ja projektisuunnittelijana Nina Sahanen.

Polkan hanke pähkinänkuoressa

Hankkeen tarve

Polkan palvelutuotanto on melko hiljattain laajentunut koko Pohjois-Karjalan maakuntaan. Muutokset organisaatiossa lisäävät esihenkilöiden ja työntekijöiden osaamistarpeita monesta näkökulmasta.

Esihenkilöiden johtamistaidot muutoksen keskellä ovat koetuksella ja heidän valmiuksiensa vahvistaminen henkilöstö- ja työkykyjohtamisessa tuo etua muutostilanteiden hallintaan. Sisäisten johtamiskäytäntöjen yhdenmukaistaminen ja selkeyttäminen edistää esimiestyön parempaa hallintaa.

Työkohteiden ristiriitatilanteiden selvittämiseen kaivataan työntekijöiden osallisuutta ja sitoutumista lisäävää, uudenlaista ratkaisumallia.

Työterveysyhteistyöhön tarvitaan tapoja huomioida työnantajan näkökulma ja työntekijän oma vastuu työhyvinvoinnistaan.

Palvelutuotannon työprosessien muutokset vaativat työntekijöiden perehdytystä. Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden osuus henkilöstöstä tulee kasvamaan, mikä on pystyttävä huomioimaan perehdytyksissä.

Hankkeen tavoitteet

Nimensä mukaisesti hankkeen tavoitteena on lisätä Polkan henkilöstön työhyvinvointia. Tähän pyritään yllä esiteltyjen aihepiirien alle kootuilla neljällä työpaketilla, joihin sisältyy eri henkilöstöryhmille suunnattuja valmennuksia, koulutuksia sekä ohjausta.

Työpakettien teemat ovat:

  • valmentava johtaminen ja esihenkilötyö
  • yhtiön sisäisen työyhteisösovittelumallin luominen
  • työnantajan ja työterveyshuollon välinen yhteistyö
  • palvelutuotannon henkilöstön osaamisen vahvistaminen.

Tavoite on, että vahvistunut johtaminen ja esihenkilötyö parantaa työtyytyväisyyttä ja vähentää ristiriitatilanteita, sairauspoissaoloja ja henkilöstön vaihtuvuutta.

Sisäisen työyhteisösovittelun toimintamallin kautta esihenkilöiden työssä jaksaminen parantuu ja työntekijöiden sairauspoissaolot vähenevät.

Työterveyshuollon kanssa tehtävän yhteistyön kohentuminen lisää työkykyjohtamisen tehokkuutta ja parantaa myös työsuojeluun liittyvää yhteistyötä. Työkykyprosessi selkeytyy ja eri toimijoiden vastuut ovat selvät.

Palvelutuotannon henkilöstön osaamisen vahvistuessa oman työn hallinta, työn mielekkyyden kokemus ja työhyvinvointi lisääntyvät, jolloin sairauspoissaolot ja henkilöstön vaihtuvuus vähenevät. Uudenlaisissa työprosesseissa toimiminen helpottuu. Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden suomen kielen hallinta ja heidän perehtymisensä Polkan työprosesseihin kohenevat.

Henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämishanke